Sanallaştırma

Sanallaştırma

Sanallaştırma pek çok farklı sektörde, kısa süre içerisinde en sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Günümüz teknolojisi, bir bilgisayar veya sunucu üzerinden aynı anda birden fazla makine veya sunucunun kullanılabilmesini sağlar. Sanallaştırma teknolojisi olarak adlandırılan bu sistem ile aynı anda birden fazla bilgisayar veya sunucuyu çalıştırmak ve yönetmek mümkündür. Sanallaştırma teknolojisi, maliyet ve işçilikte daha fazla verimlilik getirdiğinden, hem büyük hem de küçük işletmelerde yaygın bir kullanıma sahiptir.

Sanallaştırma Teknolojisi Nedir?

Sanallaştırma teknolojisi, birbirinden izole edilmiş birden çok işletim sistemine sahip fiziksel bir bilgisayar üzerinde CPU ve bellek gibi kaynakların eş zamanlı kullanımına olanak sağlayan paylaşımlı bir sistemdir. İş gücü israfını ve maliyetleri azaltırken, yüksek verimlilik ve esneklik sunar. Özetle sanallaştırma, fiziksel bir yapının mantıksal alt bölümlere bölünmesi olarak tanımlanabilir. Birçok şirketin IT departmanları, sistemlerini sanallaştırmak için çeşitli ürünler kullanır.

Sanallaştırma teknolojisi, bir bilgisayarın veya sunucunun donanım kaynaklarını kullanarak daha fazla verimlilik elde etmek için kullanılır. Birden fazla yazılım lisansına bel bağlamadan, ek donanıma ihtiyaç duymadan, fiziksel donanımın sanal makineler aracılığıyla daha rahat performans ve verimlilik elde etmesini sağlayan ve bu sayede büyük tasarruf sağlayan bu teknoloji, sanallaştırma nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir.

Sanallaştırma teknolojisi, esas olarak işletim sistemi düzeyinde sanallaştırmada kullanılır. Bu işlem ile aynı anda tek bir donanım kümesi üzerinde birden fazla işletim sistemi oluşturmak ve işlemek mümkündür. Ana işletim sisteminin üzerinde başka bir işletim sistemi sanallaştırılırsa buna sanal makine denir.

IT dünyasında sanallaştırma teknolojisi, büyük ve küçük işletmelerin IT kaynaklarının maliyetini düşürmesine yardımcı olur. Bir ağda birden fazla sunucu kullanmak IT maliyetlerini artırabilir. Bu nedenle birçok şirket IT maliyetlerini en aza indirmek için sanallaştırmaya yönelmektedir. Sanallaştırmanın geçmişi 1960’lara kadar dayanmaktadır. Sanallaştırma, bilgi teknolojisi sektöründe uzun yıllardır oldukça verimli şekilde kullanılsa da, günümüzde irili ufaklı işletmelerin de IT maliyetlerini azaltmak için sanallaştırma teknolojisinin kullanmaya başlamaları, bu teknolojinin çok daha popüler hale gelmesini sağlamıştır.

Sanallaştırma Ne İşe Yarar?

Bu teknoloji hakkında araştırma yapan pek çok kişi öncelikli olarak sanallaştırma ne işe yarar sorusunu sorar. Sanallaştırma, mevcut donanım kaynaklarını kullanarak bir sunucuyu, iş istasyonunu, işletim sistemini, dosyaları ve ağı sanallaştırmanıza ve bunları gerçek bir donanımmış gibi kullanmanıza olanak tanır. Bu nedenle sanallaştırmanın birçok avantajı olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Bu avantajlar;

  • – Sanallaştırma teknolojisi, temel olarak aynı donanım üzerinde birden çok işletim sisteminin çalıştırılabilmesini sağlar.
  • – Sanallaştırma programları sunucu kapasitesinin yüksek verimlilikle kullanılmasını sağlar.
  • – Gerekirse hızlı bir şekilde yeni bir sunucu oluşturmanıza olanak tanır.
  • – Kurulum ve bakım maliyetlerini %80’e kadar önemli ölçüde azalmasını sağlar.
  • – Olası çökmeler karşısında sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde çalışır hale getirme yeteneği sağlar.

Sanallaştırma Türleri Nelerdir?

  • – Sunucu sanallaştırma: Bu, IT endüstrisinde en yaygın kullanılan sanallaştırma türüdür. Server VT ile tek bir fiziksel sunucu üzerine sanallaştırma yazılımı kurulabilir ve üzerinde birden çok sanal makine çalışabilir. VT Sunucusu ile aynı sunucu üzerinde başka hizmetler çalıştırarak, yeni ekipman satın almaya gerek kalmaz.
  • – İş istasyonu sanallaştırma:  VT masaüstü teknolojisi, kişisel bilgisayarın masaüstü ortamının bir sunucu bilgisayar modeli kullanılarak fiziksel makineden ayrılmasını ifade eder.
  • – Ağ sanallaştırma: Network VT teknolojisi, ağ kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağlar. Ayrıca, en yüksek düzeyde fiziksel bağlantı noktası kullanımı ve her şeyden önce en yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
  • – Sanallaştırma oturumu: VT teknolojisi, fiziksel bir sunucu veya sanal bir sunucu kurarak bir kullanıcının yerel veya uzak bir merkezi sunucuya bağlanmasıdır. Bu ağ türü, bir yerel alan ağından veya bir WAN’dan bağlanabilen Terminal Sunucusu olarak da bilinir.
  • – Depolama sanallaştırma: VT depolama teknolojisi, birden çok ağ depolama cihazının tek bir noktadan merkezi yönetimidir. Tüm depolama aygıtları, tek bir depolama aygıtı olarak yapılandırılmıştır.

Sanallaştırma sanılanın aksine oldukça eski bir teknolojidir. 1960’lardan beri İnternet dünyasında varlığını sürdürse de, bulut sunucuların ortaya çıkmasıyla konumu değişmiştir. Çünkü bulut sunucu; sanallaştırma teknolojisini kullanarak birden çok uygulama ve işletim sistemini aynı anda çalıştırmaktadır.

Sanallaştırma sayesinde kaynaklar çok daha verimli kullanılmaktadır. Ayrıca donanım gereksinimleri ve servis maliyetleri de önemli ölçüde azalır. Farklı kavramlar gibi görünse de sanallaştırma; bulut teknolojisinin kaynağı olarak ele alınabilir. Başta güvenlik olmak üzere veri işleme ve maskeleme gibi sorunlara çözüm sunar. Bunun yanı sıra hata izolasyonu gibi oldukça verimli özelliklere sahiptir, bu da kullanımı kolay ve esnek hale getirir. Tüm bu özellikleri sanallaştırma teknolojisi nedir sorusuna yanıt olurken, kurulumunun hızlı olduğunu da dile getirmek gerekir.

Sanallaştırma Hizmeti Neler Sunmaktadır?

Sanallaştırma; özellikle işletmeler için pek çok avantaj sağlar. Hem büyük hem de küçük işletmelerin bu teknolojiden faydalanmasının zorunlu bir hal aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Sanallaştırma hizmetleri sayesinde sunucu kapasitesi yüzde yüz verimlilikle kullanılabilir. Web sitelerinin ve uygulamaların ihtiyaçları artarsa, hızlı bir şekilde yeni bir sunucu oluşturulabilir. Yazılım geliştirme ve test süreci sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. Sunucu kaynaklı bir sorun olması durumunda, sanal sunucular en kısa sürede çalışır durumda olacaktır.

Fiziksel sunucuların kullanım oranı geçmişe göre daha düşüktür. Ancak yine de sanallaştırma nedeniyle fiziksel sunucularınızın durumunu izlemeniz gerekebilir. Ayrıca sanallaştırmaya aşina olmayanlar; yönetim süreci açısından zorlanabilirler. Özellikle ağ elemanları ve ayarları gibi konular bilgi gerektirir. Yani bu teknolojiden yararlanmak isteyenlerin profesyonel bir destek almaları tercih değil zorunluluktur.

Eğer siz de sanallaştırma etkinleştirme hizmetinden yararlanmak istiyorsanız en mantıklısı bu konuda profesyonel bir hizmet almanız olacaktır. Bu sayede büyük ya da küçük işletmeleriniz için pek çok fayda sağlayabilir ve teknolojiden faydalanabilirsiniz.

Muhsis BT: Profesyonel Sanallaştırma Çözümleri

Bilişim teknolojileri alanında en kapsamlı hizmetleri sunan Muhsis BT, kurumsal işletmelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş sanallaştırma hizmetleri sunmaktadır. Uygun maliyetlerle en kaliteli sanallaştırma çözümlerimizden yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçin.

Sanallaştırma hakkında bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin.