Sistem Odası Projelendirme

Sistem odası, bir işletmenin ya da organizasyonun bilgi işlem ve veri saklama gereksinimlerini karşılamak için kullandığı bir ortamdır. Bu ortam, genellikle bir binada veya bir bölümde yer alan bir odadır ve işletmenin bilgisayar sistemleri, sunucular, depolama cihazları, yedekleme sistemleri gibi donanımların yer aldığı bir alandır.

Sistem odaları, genellikle birkaç çeşit şekilde tasarlanabilir:

Küçük sistem odaları: Bu odalar, genellikle birkaç sunucu ve cihazın yer aldığı küçük bir alandır. Bu tür sistem odaları, genellikle küçük işletmeler veya şirketler tarafından kullanılır.

Orta ölçekli sistem odaları: Bu odalar, birkaç sunucu ve cihazın yer aldığı daha büyük bir alandır. Bu tür sistem odaları, orta ölçekli işletmeler veya şirketler tarafından kullanılır.

Büyük sistem odaları: Bu odalar, birçok sunucu ve cihazın yer aldığı çok büyük bir alandır. Bu tür sistem odaları, büyük işletmeler veya şirketler tarafından kullanılır.

Sistem odalarında kullanılan cihazlar ve donanımlar, işletmenin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genellikle, sistem odalarında sunucular, depolama cihazları, yedekleme sistemleri, güç kaynakları ve klima sistemleri gibi donanımlar bulunur. Bu donanımlar, işletmenin veri saklama ve işleme ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanır.

Sistem Odası Projelendirme

Sistem odası projelendirme  her geçen gün entegre edilen yeni teknolojilerle dijitalleşmenin yaygınlaşması ve büyük veri denilen kavramın ortaya çıkması ile ortaya çıkan bir ihtiyaç haline gelmiştir. En basit anlamıyla sistem odası, kesintisiz güce sahip, sıcaklığı ve nemi sürekli kontrol edilen, özel iklimlendirme tekniklerinin ileri düzeyde uygulandığı bir alandır.

Ancak bir sistem odasının sadece bunları içermesinin yeterli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Sistem odalarında yangın söndürme sistemleri, güvenli geçiş kontrol, güvenlik kamera sistemleri ve yapısal kablolama gibi çeşitli öğeler de mevcut olmalıdır. Sistem odası, şirketin bilgisayar sistemi başta olmak üzere tüm iş ekipmanlarının bulunduğu veri merkezidir. İnternet ve bilgisayar kullanıcı sayısının her geçen gün artması, firmaları bu alana daha fazla yatırım yapmaya zorlamıştır. Ancak sistem odalarının kurulumu için gerekli olan alanı azaltmak için metrekare başına düşen enerji yoğunluğu artırılarak konsantre hale getirilmektedir.

Sistem odası maliyetlerinin düşürülmesi için alınabilecek bir diğer önlem güçlü bir soğutma sisteminin bulunmasıdır. Aksi halde sistem odasında bulunan yüksek güçlü cihazlar enerji faturalarını yükseltecektir. Nem, sistem odasındaki ekipmanların zarar görmesi açısından en tehlikeli faktördür. Ancak, görünmez bir unsurdur ve genellikle göz ardı edilir. Nemi istenilen seviyede tutabilmek için hassas bir iklimlendirme sistemine olan ihtiyaç büyüktür.

Sistem Odası Kurulumu Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sistem odası kurulumu profesyonellik ve çok yüksek hassasiyet gerektiren bir iştir. Her sistem odasının farklı gereksinimleri olsa da, bazı genel ihtiyaçlardan bahsetmek mümkündür. Sistem odası montajı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • – Enerji talebi: Sistem odası kurulumunda en önemli faktör, enerji ihtiyacının tam olarak belirlenmesi ve bu talebi karşılayacak enerji desteğidir. Enerji ihtiyacı hesaplanırken sadece mevcut ihtiyaçlar değil, gelecekte sistem odasını genişletme olasılığına da dikkat etmek önemlidir. Ayrıca enerjinin sadece sistem odasında kullanılan ekipmanlarla sınırlı olmadığı, soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin de büyük ölçüde enerji gerektirdiği unutulmamalıdır.Oda zemin gereksinimleri: Düz zeminler sistem odaları için uygun değildir. Yükseltilmiş döşemeler genellikle sistem odasında döşenmesi tercih edilir. Güç kablolarının ve sistem kablolarının bu zeminin altından geçebilmesi için zeminin minimum 50cm yüksekliğinde olması gerekmektedir. Zeminin altından geçen kablolar hem görüntü kirliliğini önlemek hem de aşırı ısınmayı önlemek için faydalıdır.
  • – Güvenlik: Sistem odaları için belki de en önemli ihtiyaç, odanın ve içindeki sistemlerin güvenliğidir. Hem dışarıdan yöneltilebilecek siber saldırılara karşı bir dizi önlem alınması hem de bu alanlara girmek isteyen herkesin engellenmesi gerekmektedir. Sistem odalarına erişim kısıtlanmalı ve bu alanlara sadece yetkili kişilerin girmesine izin verilmelidir.
  • – Erken uyarı sistemleri: Sistem odası düzenlemeaşamasındaki en büyük sorunlardan biri erken uyarı sistemidir. Sistem odalarının, sistem odasında oluşabilecek aşırı sıcaklık artışı, duman algılama gibi durumları algılayabilmesi için akıllı sensörler ile donatılması gerekmektedir. Ayrıca sistem odalarını sürekli olarak izlemek ve istenmeyen durumların önüne geçmek için güvenlik kameralarına da ihtiyaç duyulmaktadır.

Sistem Odası Tasarımı

Sistem odası tasarımı, yaşanılan bilgi çağında, gerekli bilgi teknolojisinin neredeyse tamamını kontrol etekte, cihazları birbirine bağlayan ağları yönetmekte ve elektriğin sürekli aktif olmasını sağlamalıdır. Bu nedenle sistem odası küçük, orta ve büyük işletmelerden yüksek kapasiteli ağları kapsamakla görevli veri sağlayıcılara kadar büyük bir sektörü kapsar.

Her zaman elektrik kesintisi olmadan çalışan teknoloji cihazlarının bulunduğu sitem odasında bilgisayarlar, kameralar, monitörler, monitörler, iletişim cihazları, yedek güç, konnektörler gibi birçok farklı cihaz bulunmaktadır. Bu durumda firmanızın veri akışının yoğunluğuna ve büyümesine bağlı olarak veri iletimi, saklanması ve korunması gibi unsurlar oldukça önemlidir. Tüm bunların gerçekleşmesi için iletişim ağlarının uygun koşullarda ve yüksek güvenlikle konumlandırılmasına yönelik odaların hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle yüksek sıcaklık, toz, nem, su gibi olumsuz etkenlerin yanı sıra deprem ve yangınlardan da korunur.Sistem odası projelendirme bu etkenlerin tamamına dikkat etmeli ve önlem almalıdır.

Sistem Odası Kurulumu Avantajları

Sistem odası çizim programıancak bu işi uzman olarak ele alan ve ilerleten profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Aksi halde proje profesyonel olmayacağı gibi, avantaj görmeyi beklemek de mantıklı olmayacaktır.

  • – Projenin başlangıcından süreçlerin sonuna gelene dek uçtan uca, kaliteli ve titiz bir takip sağlanır.
  • – Proje ulusal standartlara sahip olacağı için uzun ömürlü ve dayanıklı olarak teslim edilir.
  • – Bakım hizmetleri sayesinde sistemler sorunsuz ve verimli çalışma sağlar.
  • – 7/24 çalışabilirlik sağlar ve çevre şartlarını olması gereken dengede tutar.
  • – Erken uyarı sistemlerine sahip olduğu için olası bir probleme dair erken önlem alır.

Siz de profesyonel sistem odası giriş prosedürüile çalışarak, pek çok farklı fayda sağlayabilir ve uzun yıllar kullanılabilecek bir sistem odasına sahip olabilirsiniz.

Profesyonel Sistem Odası Çözümleri Sunuyoruz

Muhsis BT, kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarına özel sistem odası projelendirme, tasarım ve kurulum hizmetleri ile sektörün lider firmaları arasında yer almaktadır. Donanım ve yazılım açısından uluslararası kalite standartlarında sistem odası çözümlerimiz ile tanışmak için bize ulaşabilirsiniz.

ADIMLAR

Sürecimiz

a.

PLAN

Firmanız için ilk önce fizibilitemizi yaparız ve tüm ihtiyaçları süreçlerine göre planlarız.

b.

TEDARİK

İhtiyaç olan tüm donanım, yazılım ya da insan kaynağı tedarik sürecimizi en maliyetsiz şekilde çözeriz.

c.

DEVREYE ALMA

Planlanmış ve tedarik süreci sona ermiş tüm ihtiyaçların devreye alma sürecini başlatırız ve kurulumlarla birlikte sizlerin kullanımına sunarız.

d.

DESTEK

İş sürekliliğinizi sağlamak için devamlı yanınızdayız. Siz sadece işinizi büyütmeye odaklanın.

Sistem Odası Projelendirme hakkında bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin.